Klimatsmart rymdäventyr i Bachs sällskap

Vi bjuder här på två av barockens absoluta höjdpunkter i möte med tre nyskrivna verk special- komponerade för Drottningholms Barockensemble. Smältande isar, klimatförändringar och universums mysterium är några av ingredienserna i detta djärva konsertprogram som ramas in av Johann Sebastian Bachs Brandenburgkonserter nr. 4 och 5. Håll till godo med lite gammalt och mycket nytt!

Program
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Brandenburgkonsert nr. 4 i G-dur
Tebogo Monnakgotla (1972-): Shattered streams (2013)
Sven-David Sandström (1942-): Konsert för altblockflöjt, cembalo och stråkar (1995)

PAUS

Carl-Unander Scharin (1964-): ”The eternal body of man is the imagination – a time capsule” (2011)
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Brandenburgkonsert nr. 5 i D-dur

Medverkande
Drottningholms Barockensemble (22 musiker)
Solister ur Drottningholms Barockensemble

Konsertlängd
1,5 timme inkl. paus

 

Smältande isar och kortare perioder med snötäcke är några faktorer som kommer att påverka klimatet i framtiden. Havens förmåga att lagra värme är mycket betydelsefull och här spelar Golfströmmen en viktig roll. Det är det scenario som inspirerade Tebogo Monnakgotla då hon komponerade Shattered streams, ett stycke där klimatförändringarnas påverkan står i centrum.

I sin konsert för blockflöjt och cembalo har Sven-David Sandström tagit avstamp i concerto grosso-formen som blev så vanligt förekommande under barocken. Bachs sex Brandenburg konserter är de främsta exemplen inom genren.

I stycket ”The eternal body of man is the imagination – a time capsule” har Carl Unander-Scharin hämtat inspiration från rymdsonden Voyager II som skickades ut ur solsystemet på 1970-talet. Sonden innehöll ”The Golden Record”, en guldpläterad LP-skiva som en eventuell avlägsen civilisation ska kunna spela upp på den medföljande grammofonen. Här kommunicerar de gamla instrumenten med nutiden och därmed framtiden.

För frågor och prisuppgifter, välkommen att kontakta oss! Kontaktuppgifter hittar du här.

Tillbaka till ”För arrangörer”